Drva so najboljši in cenovno najugodnejši način za ogrevanje stanovanja

Ogrevanje na drva je najboljši način ogrevanja stanovanja iz cenovnega vidika. 

V primerjavi z drugimi sredstvi za kurjavo in ogrevanje stanovanja, je kaminska peč, torej ogrevanje na drva, najbolj pogosti način. Cenovno je najbolj ugodno, saj je kljub trenutni inflaciji še vedno najcenejši način ogrevanja.

Drva dosegajo ceno nekje med 80-120 evrov na kubični meter drv. Za povprečno stanovanje, nekje okoli 90 kvadratnih metrov, je na sezono potrebnih nekje 7 kubičnih metrov drv. V to vključujemo zgolj kurjavo v jeseni in do pomladi, ter zgolj namen ogrevanja stanovanja, ne pa še dodatno vode. 

Drva so najboljši in cenovno najugodnejši način za ogrevanje stanovanja

Primerjavi z kurilnim oljem in paleti, se bolj pojavlja kurjava na drva. Primerna drva za kurjavo pa so, najpogosteje bukova drva ali hrastova, saj vsebujejo največ energije za oddajo toploto, ter ne izgorijo prehitro. Pri temu hrastov les gori počasneje in oddaja več toplote, a je proces kurjave nekoliko težji, zato se uporabljajo v večini bukova drva. 

Pri izbiri drv za kurjavo, pa je potrebno paziti na vsebino vode in ohranjenost lesa, ki vplivata na kurilno rednost lesa. To pomeni, da ne smemo kuriti že starega lesa, ki leži prosto v gozdu, prav tako pa sveže nasekanega lesa tudi ne, zaradi prevelike vsebine vlage v samem lesu. 

Strošek pri ogrevanju na drva je tudi kaminska peč, pri nakupu katere se osredotočimo na potrebo velikosti peči odvisno od velikosti stanovanja. Prav tako je obvezno imeti v stanovanju oziroma v prostoru, kjer se kaminska peč nahaja tudi senzor za ogljikov monoksid. Gre za nevaren plin brez vonja in barve, ki nastaja pri nepravilni kurjavi lesa. V kolikor tega nimamo, lahko pričakujemo denarno kazen, saj to spada pod obvezno opremo pri kurjavi na kaminsko peč in drva.